Експлозиите са станали във военни складове и полигон за обезвреждане на заряди в Челопечене, съобщи БТА, като се позова на МВР. По неофициални данни най-големият склад още не се е взривил. Екипи на полицията, пожарната и бърза помощ и Гражданска защита са изпратени на мястото.
От Гражданска защита уточниха, че в Челопечене е възникнал пожар с последващи взривове.
Поделениетo е между Чепинци и Челопеч и е пред закриване, но складовете със снаряди още функционират, каза пред БНР началникът на Генщаба на БА ген. Златан Стойков. Генерал Стойков заяви, че районът на 2-3 километра оттам е отцепен от полицията и не допуска никого, съобщи Фокус. Изглежда всички връзки с поделението са прекъснати, посочи Стойков. Генерал Златан Стойков заяви, че е информирал министъра на отбраната, както и президента Георги Първанов, а също и генерал Николов от “Гражданската защита”. Президентът вече е на мястото на инцидента.
Не се съобщава за жертви и пострадали. Мястото е оградено от полицията. Населението от Челопечене се евакуира с автобуси на градския транспорт. По данни на АЯР няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационният фон в района е в нормални граници след взривовете. Това съобщиха на БТА от Националната служба "Гражданска защита". След извършените контролни измервания са установени повишени концентрации на въглероден диоксид, които са в допустимите норми. Препоръчва се на намиращите се в непосредствена близост до района на инцидента да затворят прозорците на домовете си и да стоят далече от вратите и прозорците.
Кметът на София Бойко Борисов, който също е на мястото на произшествието, призова гражданите да не отварят прозорците си.
Взривилият се обект в “Челопечане” е поделение, което ремонтира на стари или повредени боеприпаси. Тяхното количество е около 2000-2500 тона. Обикновено около 25-30% от тонажа е количеството на взрива. Това каза ген. Никола Колев, началник на кабинета на президента Георги Първанов, цитиран от "Фокус". Причината за взрива все още не е известна. Тези боеприпаси са класически, което означава, че не съдържат вредни вещества и при взривяването се отделят само азотни и въглеродни окиси, които се разпръскват в атмосферата. Те не са нито отровни, нито опасни. Тези взривове са предназначени да убиват със силата на детонацията и на взривната вълна, а не да поразяват с химически вещества. Веществата от боеприпасите не съдържат радиоактивни вещества. “Няма опасност за София и населението”, бе категоричен ген Колев.
Екипи на Гражданска защита са в района на поделението. Граждани от цяла София продължават да звънят на горещите телефони на Гражданска защита, съобщи оперативният дежурен. Свидетели съобщават за изпочупени прозорци на сгради в североизточните столични квартали. Сградите на летище "София", на „Ръководство въздушно движение” и на Авиоотряд 28 са със счупени стъкла. Пострадала е и сградата на Българския разменно-сортировъчния център. Няма пострадали, всички служители са евакуирани и е задействана противопожарната система. Летището превантивно ще бъде затворено до 09.30 ч., съобщиха от Министерство на транспорта.
Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове между Челопечане и Чепинци тази сутрин, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет, цитирани от Фокус. Министър-председателят е наредил на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента и химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата. Разпоредено е на Министерство на отбраната и на Гражданска защита да се погрижат за хората в района на инцидента.
В 9 ч ще започне извънредно заседание на Министерски съвет. На него ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков както и на началника на Гражданска защита и на Министерство на здравеопазването.
Вижте дима в небето над София след взрива