Пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев също са имали готовност да наддават.
Държавата е била ощетена от сделката за Цигарена фабрика - Пловдив, пише Money.bg. При сключената на Българска фондова борса сделка вчера продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв., като според неуспели да въведат поръчките си, процедурата по продажбата е съмнителна. Фабриката бе продадена за малко повече от 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11.30 и 12.00 часа. Постигнатата цена на акция е 36,569 лв., което е повече от минимално обявената от инвестиционния посредник Еврофинанс АД 24.90 лв.
Сред кандидатите за купувачи по време на вчерашната търговска сесия на борсата са били бизнесмените Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са били готови с оферти над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.
Според в. Пари обаче поръчките купува за цена 40 лв. са били за две акции. Според Гергов процедурата е опорочена и навява съмнения, че параметрите на сделката са определяни съобразно определен клиент. Ветко Арабаджиев пък имал намерение да поиска проверка на сделката от компетентните власти.
Пред Дарик от инвестиционния посредник Еврофинанс АД обясниха, че са сключили сделката 4 минути преди 12 часа от притеснения да не изпуснат срока за продажбата. Параметрите по сделката действително дават възможност на посредника да избира момент, в който да пусне поръчката за продажба. Абсолютно невъзможно е системата да позволи да да се сключи сделката на по-ниска цена, ако в този момент е имало по-висока оферта, каза Симеон Петков пред ipo.bg.
Комисията за финансов надзор започва проверка на борсовите сделки за продажбата на цигарените фабрики на “Булгартабак холдинг“ в Пловдив и Стара Загора, съобщиха от комисията.
БФБ съобщи обаче, че сделките "са осъществени по начините и според правилата за сключване на всички останали сделки на борсата".