Това пише в свой материал британският вестник "Таймс", цитиран от БГНЕС. Бончева тръгна към мястото на срещата с чанта с няколкостотин хиляди паунда в брой.
Хладнокръвието й бе подплатено от това, че специалисти от Министерството на вътрешните работи я следят и ще осигурят освобождаването на съпруга й и залавянето на откупа.
Оказа се, че доверието й не почива на стабилни основи. Госпожа Бончева също бе отвлечена под носа на полицаите, докато предаваше парите. Тя продължава да е в неизвестност, докато съпругът й Ангел, бивш борец, бе открит да блуждае "в безпомощно състояние" в околностите на София, след като е бил измъчван по време на пленничеството си.
Нескопосаният спасителен екип бе арестуван като поредно доказателство за невъзможността на България да овладее ширещата се организирана престъпност няколко дни, преди да бъде публикуван неодобриталеният доклада на Европейския съюз.
Докато 47-годишният президент на „Литекс”- Ловеч се възстановява във Военната болница в София, опозицонните партии обвиниха правителството за провала на неговите хора. "Случаят с отвличането на Ангел Бончев и на съпругата му след това е поредното доказателство за невъзможността на държавата да гарантира сигурността и спокойствието на своите граждани и поредна демонстрация за некомпетентността на Министерството на вътрешните работи", обявиха група партии.
България страда от епидемия от отвличания, която изобщо не помага на реномето й, докато Европейската комисия се подготвя да обяви, че ще спре милиони евро от субсидиите за най-новия член на ЕС. С 11 млрд. евро от касата на ЕС, предназначени да подпомогнат българската инфраструктура през следващите 6 години, представителите на Брюксел са ужасени от увеличаващите се доказателства, че по-голямата част от парите отиват в ръцете на престъпници.
В проект на доклада, който ще бъде обявен официално в сряда, ЕК заявява: "България трябва поеме ангажимент да прочисти администрацията си и да даде гаранции, че помощта, която получава, достига до нейните граждани и не се източва от корумпирани чиновници, действащи съвместно с организираната престъпност". България се присъедини към ЕС заедно със своята съседка Румъния през януари миналата година, завършвайки историческото разширяване за включването на бившите комунистически страни от Източна Европа. Дори преди това съществуваха опасения, че присъединяването е прибързано без изпълнение на изискванията от България и Румъния за провеждането на основните управленски и юридически реформи, необходими за прочистването на структурите им от влиянието на организираната престъпност.