При голяма част от сделките, сключвани по времето на министър Веселин Близнаков, са констатирани нарушения. При част от документите има съмнения за невярно съдържание. Например имало случаи на фалшифициране на категорията земя, което автоматично дава отражение и на цената й.
Военният министър Николай Цонев обяви, че има и случаи, в които в министерството липсват документите за извършени замени и продажби. Имотите са разпръснати на територията на цялата страна и това допълнително забавя прокурорите.
Тепърва ще се изяснява кой е прекият виновник. Вече два поредни дни по няколко часа военните прокурори разпитват Веселин Близнаков и заместника му Радослав Бозаджиев, който отговаряше за продажбата на военните имоти. Близнаков отново заяви, че по негово време не са вършени никакви незаконни неща. В хода на разследването ще бъдат разпитани всички служители на агенция "Държавна собственост на МО " и областни управители.
Военните прокурори могат да повдигнат обвинение единствено на служителите на агенцията. Ако съберат данни за престъпления, извършвани от цивилните лица в министерството - министъра или негови заместници, делото ще се прехвърли в Софийската градска прокуратура. Прокуратурата ще проверява и оценителите, които са давали становище при замени и продажби на военни имоти. Софийската военна прокуратура образува дело по одитния доклад на Сметната палата, който визира и замените.
Има сделки, при които квадратен метър земя, чиято пазарна стойност е около 500 евро, е оценяван на 4 евро, обясниха магистрати. Това обаче тепърва ще се установява и с експертизи.