Той ще отчита предполагаемия брой на хората, починали от болест, причинена от тютюнопушенето, предаде АФП.
Според показанията на "часовника" от октомври 1999 г., когато започнаха преговорите за сключване на международна конвенция срещу тютюнопушенето, досега 40 милиона души са станали жертва на проблеми, свързани с пушенето. СЗО прогнозира, че тази година тютюнът ще убие над 5 милиона души, т.е. повече от жертвите на туберкулозата, маларията и СПИН взети заедно.
Междувременно стана ясно, че около 650 000 души в Европа умират всяка година вследствие на болести, причинени от тютюнопушенето. Това съобщи на пресконференция Патрик Льофебър – координатор на кампания „HELP – За живот без тютюн” за цяла Европа, цитиран от Агенция “Фокус”.
Кампанията срещу тютюнопушенето се провежда за четвърта поредна година едновременно в 27-е страни- членки на Европейския съюз по инициатива на Европейската комисия. Кампанията е насочена към една от най-големите причини за смърт в Европа.
Стана ясно, че броят на пушачите в България е 1,9 млн. души, а в страните членки на ЕС са 100 640 000 души. Това съобщи Стефана Янева, координатор на кампания „HELP – За живот без тютюн” за България. 39,6% от децата в България започват да пушат между 10 и 19 години, а в ЕС началото на тютюнопушенето започва предимно между 20-29 години. Българите пушат по 16,5 цигари на ден. Преди България са Малта и Гърция.
Притеснително е също и че, 50% от бременните жени в България пушат, съобщи д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в дирекция „Обществено здраве” на Министерство на здравеопазването.
Очаква се през месец ноември да бъде открита телефонна линия за отказване на тютюнопушенето. Той ще започва с 0700. На телефона ще дежурят психолози.
„HELP – За живот без тютюн” започна в България миналата година с телевизионна кампания. Идеята на клиповете е да се покаже абсурдността на тютюнопушенето. В рамките им всеки гражданин, който е пожелал, е можел да измери съдържанието на въглеродния окис в организма си. От тази възможност са се възползвали 2258 души. 45% от всички са пушачи. Повишеното съдържание на въглероден оксид в организма се свързва с висок риск на сърдечни заболявания.