Иванов заяви пред Нова телевизия, че наистина е боледувал, но не това е причината да се оттегли от поста само два месеца, след като министър-председателят да го назначи.
Надзорният съвет на агенцията е изземвал правомощия, които според правилника са били отговорност на изпълнителния директор. Това според самия Иванов е основният мотив за оставката му, предаде БЛИЦ.
"Надзорният съвет си присвоява функции и се държи като управленски орган", заяви той. По думите му това му е попречило да организира екипа, така че всеки да си знае правата и задълженията. В негово отсъствие, докато бил в болнични, съветът провел съвещания и започнал да изисква определени управленски задачи. Според Иванов проблемите в НАПИ могат да се решат, когато има експертен екип.
Той споделил за проблемите с премиера Срегей Станишев, който посъветвал да се намери баланса в отношенията изпълнителен директор-Надзорен съвет. Това обаче не беше постигнато, призна подалият оставка.
Иванов съобщи, че за двата месеца, през които заемаше поста, е направена ревизия в цялата агенция. Открити са 19 млн. лева недекларирани фактури и 210 млн. лева непланирани разходи за текущ ремонт.
Според Иванов трябва да се спре практиката на подписване на договори без предварителното им финансово обезпечаване. Когато има размиване на отговорностите, не може да се постигне прозрачност в отделните сфери на работа, каза още Димитър Иванов.