Това поясниха от Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи БТВ. Бе съобщено, че се готви наредба, която ще ни задължи от догодина да сменим сегашните устройства с топломери с дистанционно отчитане.
Идеята за въвеждането на по-модерни радиотопломери, които позволяват отчитане без посещение в домовете на абонатите е все още само проект на министерството.
"Тя е продиктувана по-скоро от желанието на хората да не им се влиза в домовете, да може по-често да се отчита, да има проследимост на сметките в един по-кратък период от време, а не от края на единия отоплителен сезон до началото на другия", отбеляза Любка Георгиева от Министерство на икономиката и енергетиката.
Проектът все още е в много начална фаза и от министерството не могат да се ангажират с конкретни цифри за разходите и ефективността на една такава инвестиция.
Според фирмите за топлинно счетоводство такива топломери съществуват отдавна на пазара. Радиотопломерите са един път и половина по-скъпи от обикновените, но пък са много удобни, твърдят от Асоциацията на топлинните счетоводители. С тях абонатите ще получават във всеки един момент информация за реално използваната топлинна енергия.
"Ползата е и гаранцията за вярната сметка. Още повече, че радиоуредите имат вградена защита и всеки опит за измама се регистрира и може да сигнализира, което дава една сигурност в абонатите, че никой не може да излезе на техен гръб", обясни Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.
Грубите сметки показват, че ако собственик на апартамент, който се състои от хол, спалня, кухня и баня реши да подмени старите си топломери с нови, ще трябва да плати близо 400 лева.
Радиоаторния разпределител е около 50 лева, водомерите около 50-60 лева, апартаментните топломери от порядъка на 400-450 лева. Топлинните счетоводители обаче предлагат и услугата топломер под наем. За същият апартамент наемът ще е около 20-30 лева на месец. При този вариант плюсовете са, че по всяко време може да смените топлинния счетоводител.