Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ССД Стефан Софиянски, след като вчера той и колегите му депутати Румен Ангелов и Борислав Българинов напуснаха парламентарната група на Български народен съюз (БНС), цитиран от БГНЕС.
Мотивът им беше, че са отвратени от създаването на движение „Напред“, зад което стоят финансите на бизнесмена Христо Ковачки, известен в политическите среди с близките си отношения с ДПС. Истината е че, ние дърпахме повече към СДС към ДСБ, а те към партия "Лидер". Затова в момента в който избраха "Лидер", за нас веднага се откри възможността за дясно обединение, заяви Стефан Софиянски.
Той допълни, че ВМРО, което се присъедини към „Напред“, е било на власт само в правителството на СДС като коалиционен партньор.
Вече можем да обединим усилията си за дясно обединение, каза още Софиянски.
След напускането на ССД парламентарната група на БНС остава с 11 депутати при необходим минимум от 10. За досегашната парламентарна коалиция БНС, разпускането на групата означава отнемане на стаята в Народното събрание, липса на парламентарно време от трибуната и още други неудобства при изявите в Народното събрание. Сега в БНС са трима земеделци на Стефан Личев, петима членове на ВМРО и независимият депутат Павел Чернев. През уикенда решение дали остават в БНС ще вземат и Анастасия Мозер и Венцислав Върбанов. Ако те напуснат, на практика БНС ще престане да съществува. Мозер е в конфликт със Стефан Личев заради споровете им за името БЗНС.
За ДСБ е важно в следващия парламент да има мнозинство на десни партии, за да не се допусне политически субекти, като сега управляващите БСП и ДПС, да са отново във властта. Това заяви пред bTV депутатът Атанас Атанасов. Предстои да обсъдим възможностите за коалиции, но това решение ще бъде взето от членовете на ДСБ. Със сигурност обаче има хора от другите десни формации, които за нас са неприемливи и няма да се съгласим да сме заедно с тях, уточни Атанас Атанасов, цитиран от БЛИЦ.