Това съобщи днес патоанатомът в областната болница д-р Тома Чаушев, цитиран от БТА. Според Чаушев първоначалните заключения след аутопсията сочат, че неизлекувана инфекция е засегнала сърцето, черния дроб, слезката и бъбреците.
Това е довело до скоропостижната смърт на детето, на базата на вирусен миокардит. Лекарят смята, че момичето поне 3-4 дни е боледувало или е носило в себе си вируса. Въпреки оказаната на време лекарска помощ отдежурния лекар, смъртта е настъпила още в класната стая, уточни д-р Чаушев, цитиран от БГНЕС. Няма установени травматични увреждания по тялото и мозъчни кръвоизливи, нито някакви други травми в областта на гръдния кош или крайниците. "Ще направим допълнителни вирусологични изследвания, за да се установи какъв точно е вирусът. Но отсега може да се каже, че е от групата на парагрипните инфекции, тъй като при аутопсията не бяха установени вътрешни или мозъчни кръвоизливи", каза още д-р Чаушев. По думите му детето е изпаднало в кардиогенен шок, при който смъртта настъпва моментално.
13-годишната Деница почина по време на час по математика. Трагедията се разигра вчера сутринта около 10 часа в 12-то Основно училище „Елисавета Багряна” в Сливен. Фелдшерът веднага е оказал първа долекарска помощ на детето – изкуствено дишане и сърдечен масаж. Веднага след подадения сигнал е пристигнала линейка.Вижте снимки след трагедията