Това сочат сметките на министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, предаде "Фокус". Неговата пресслужба вчера разпространи съобщение, че заради финансовата криза, ведомството му ще се откаже от традиционните коледни и новогодишни подаръци.
“Ако министерствата се откажат от подаръците, ще спестят между 10 и 20 хил. лв. като сумата е различна в зависимост от това колко амбициозни са били в подаръците – примерно колко на брой картички и календари поръчва и колко са скъпи”, обясни Василев. Така подопечното му министерство ще спести близо 10 хил. лв. Не че сумата е толкова голяма, важен е принципът, смята той. Обикновено подаръците се разменяли между различните министерства, предоставят се на посолства или чужди техни партньори.
“Министерствата си разменят стотици и хиляди безумни картички, поздравления, дребни сувенири от типа на химикали и какво ли още не, за мен това няма голям смисъл”, коментира Василев. Идеята за ограничаването на поръчваните коледни подаръци е била обсъдена на последното заседание на Министерски съвет, тъй като заради финансовата криза в няколко държави (като Румъния например) са предприети мерки за ограничаване на излишните разходи.
По време на заседанието българският премиер Сергей Станишев също подкрепил мярката, но според министър Николай Василев сигналите досега били, че повечето министерства няма да я използват.