Миков бе категоричен, че „всички факти говорят за самоубийство“ и категорично отрече версиите за убийство на Емин, предаде БГНЕС.
Вътрешният министър, обаче изтъкна, че „прокуратурата се опитва да разбере дали не е имало склоняване към самоубийство“.
Миков заяви, че няма информация за предстоящи арести по случая Белнейски до един месец и подчерта, че „това е типичен случай, който се развива в медиите“.
Все още няма разкрит извършител на побоя над журналиста Огнян Стефанов, каза още министърът.
Ако поръчителят на заливането с киселина на Петя Стаевска Димитър Пачеджиев се признае за виновен, може и да получи по–лека присъда, заяви още министърът на вътрешните работи.
Миков смята, че е нужно да се удължи срокът за давността, след която делата спират да се разглеждат. При тези темпове на правосъдието е добре да удължим със закон абсолютната давност, апелирам за такава промяна в Наказателния кодекс, защото много често остава един или друг извършител на престъпление ненаказан. Миков се мотивира с факта, че има дела, които се бавят с 10–12 години. Той се обяви и против възможността при признаване на престъпление да се намалява присъдата.
Напоследък зачестяват случаите, когато при самопризнание се слиза под минимума на предвиденото наказание, но не може за умишлено убийство присъдата да не се излежава ефективн, коментира вътрешният министър. Според него не е редно полицията да се занимава с разкриването на престъплението, събирането на доказателства и в съда признанието да се приема като факт, който да обуславя по-лека форма на наказание. Това действа демотивиращо на полицаите, смята министърът.
Миков информира още, че се търсят възможности за увеличаване на заплатите в МВР. Само че това ще стане при служителите в най–тежките звена, като разследването например, и в София, уточни той.
Вътрешният министър призна, че органите на реда все още са длъжници на обществото при разкриването на отвличания, допълва БЛИЦ.