Първо бе огласено, че партията Власт на народа на премиера Сомчай Вонгсават трябва да бъде разпусната поради установени от съда нейни изборни измами. Освен това висшите тайландски магистрати наложиха на лидери на партията, вкл. Сомчай, петгодишна забрана да се занимават с политика.
Конституционният съд постанови и разформироването на Тайската национална партия (Чат тай) и на Неутралната демократическа партия (Пак Матчима Типатай), също намерени за виновни в изборни измами. Съдът забрани и на водачите на тази партии, които са коалиционни партньори на Власт на народа, да участват в политическия живот за срок от пет години.
След огласяването на решението на тайландския Конституционен съд правителствен говорител обяви, че членове на забранените партии, на които не е наложена забрана за политическа дейност ще образуват нови партии, които ще съставят следващото правителство.
Решението на съда забранява на премиера Сомчай Вонгсават да се занимава с политика в продължение на пет години и разпуска правителството му, срещу което от месеци има масови протести. Самият Сомчай съобщи, че е приел съдебното решение.
"Присъдата не е проблем. Аз не работих за себе си. Сега ще бъда гражданин в 100 процента от времето си," каза той пред репортери в северния град Чанг Май. Сомчай бързо прекрати заседание на правителството.
Постановлението на съда засилва надеждите, че хилядите демонстранти, които настояват за оставката на правителството, ще прекратят обсадата на двете главни летища в страната, в резултат на която бяха блокирани над 300 000 пътници в Тайланд.