Общо взето след катастрофата по обективни причини тези планове рухнаха. Вече не мисля за спортна кариера. Единствената ми мисъл беше за това изпитание, което ни предстои на нас двамата като хора, призна двукратната световна шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова в интервю за bTV, цитирана от "Фокус".
„Чак сега разбрах до каква степен ме обича Албена и колко много я обичам. Тя ме е обвинявала за характера. Тя и по принцип много ми се караше. Молеше ме да бъда по-отговорен за здравето си, към нейното здраве. Албена е много отговорен човек и в много отношения я чувствам като учителка. В много отношения хората имат влечение към забранения плод. Затова Албена е абсолютно права, като казва, че станах поука за цяла България. Нарушаваш ли правила, просто рискуваш живота не само на себе си, а на десетки хора до тебе”, допълни Максим Стависки.
Световният шампион е съден за катастрофа, при която в нетрезво състояние блъсна с джипа си автомобила на Петър Петров, който загина, а Мануела Горсова изпадна в продължителна кома.
„Затворът е адекватна мярка за такова престъпление. Това обаче няма да е справедливо. От затвора не мога да помогна на Мануела и на семействата на пострадалите. Това, което изкарваме сега в момента в Русия, веднага събираме и пращаме в България, за да се внесе по сметките на Мануела и Петър. Работим и това е единственият начин, по който може да преодолеем всичко”, призна още Максим.
„Най-трудното е със съня. Като се върнеш, да се опитваш да продължиш да живееш по някакъв начин с хората. Много сме се лишавали, за да постигнем някакви успехи. Когато ти се струва, че си достигнал нещо, за което си мечтаел и си се борил, независимо на каква цена и имаш някакво удовлетворение, че от тук нататък всичко трябва да е по-лесно, постигнал си нещо и можеш да отдъхнеш, се случи това. Все пак, като се замислиш, че не ние сме в най-тежката ситуация, че семействата, загубили близките си, са много по-потърпевши, спираш да мрънкаш и да се оплакваш. Опитваме се да съхраним и малкото достойнство, което ни остава”, заключи президентът на Българския кънки съюз Албена Денкова.