Съюзът и фондация „Аскеер”, цитирани от "Фокус", изказват дълбокото си съпричастие към скръбта на близките и приятелите му.
Леон Даниел е роден в Русе на 17 февруари 1927 г. Завършил е театрална режисура в Ленинградския театрален институт. Започва творческия си път в Русенския театър. После работи в театъра в Бургас, в БНТ, във Военния театър, театър "Народна сцена", в Студията за документални филми, в Театъра за поезия и естрада, във Врачанския театър, в Музикалния театър и в Театър "София". От 1982 г. е в Театър " Българска армия".
Между забележителните му спектакли са "Три сестри" и "Вишнева градина" от Чехов, "Езоп" от Фигейреду, "Чудак" от Назъм Хикмет; "Посещението на старата дама" от Дюренмат, "Хамлет", "Както ви се харесва", "Напразните усилия на любовта" и "Дванайсета нощ" от Шекспир, "Господин Пунтила и неговият слуга Мати" и "Страх и мизерия в Третия райх" от Брехт, "В очакване на Годо" от Бекет, "Поетът и планината" от Иван Теофилов, "Малки трагедии" от Пушкин, "Сомов и другите", "Еснафи" и "На дъното" от Горки и много други.
Сред многобройните отличия на режисьора са първи награди от прегледа на камерните театри, награди за режисура на фондация „Аскеер”, награда на Националната академия на изкуствата – Париж. Леон Даниел е автор на три документални и един игрален филм - "На чисто" (1973), и на няколко книги. Три пъти е бил лауреат на награди за режисура на Съюза на артистите в България, а през 2007 Леон Даниел бе удостоен с почетния ИКАР на Съюза на артистите в България за изключителни постижения и за цялостен творчески принос към театралното изкуство в България.
Поклонението пред именития режисьор Леон Даниел, който почина на 1 декември на 81 години, е на 4 декември от 12.00 ч. в Театър "Българска армия", съобщиха от театъра.