Българинът е бил освободен на 30 ноември, предаде БТА.
Той е в добро здраве. В момента се намира при полицейските служби на Нигерия извън столицата, където ще даде показания за случилото се.
Очаква се тези дни да бъде в столицата Абуджа, където ще се срещне с представители на българското посолство.
Българинът е на 52 години и от няколко месеца е в Нигерия.
По молба на близките, говорителят на МВнР не съобщи името на българския гражданин, откъде е, както и фирмата, за която работи.
Драговест Горанов не коментира също въпроса за платен откуп за освобождаването като посочи, че не иска да се дават знаци за подобни случаи, за да се избегне възможността за попадане на други български граждани в подобни схеми.
Говорителят на МВнР изрази благодарност към българското посолство в Нигерия, нигерийските власти, фирмите, за които българският гражданин работи, служителите от МВнР и другите ведомства, работили за успешното решаване на случая.
Българинът беше отвлечен на 20 ноември от неизвестни в Нигерия. Въоръжени лица с два джипа пристигат във фирмата, където работи българинът и питат за него. След като разбират, че в момента не е там, напускат фирмата. Похитителите виждат българина недалеч от входа на обекта, който фирмата строи, спират го и под заплаха го качват в единия от джиповете.
След отвличането МВнР се обръща чрез посолството ни към нигерийските власти за предприемане на всички необходими действия за бързото решаване на случая.
Отвлечената в Сомалия българка Данка Панчова, и останалите петима души взети за заложници, все още са в ръцете на похитителите. Продължава работата на българската страна, съвместно с ЕК, с посолствата на Франция и на Белгия, които са в съседна Кения, за освобождаването им.