Сега обаче неизвестен досега друг син на севернокорейския лидер може да се включи в надпреварата, пише британският "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
Изданието се позовава на Тошимицу Шигемура, професор по международни отношения в Токийския университет и специалист по севернокорейските въпроси. Според него за този син на севернокорейския лидер досега не се е говорило, защото той играел важна роля в севернокорейската армия, което означава, че той се ползва с подкрепата на военните и така има големи шансове да наследи баща си начело на Северна Корея.
В последните няколко месеца експерти и медии правят все повече и повече предположения кой ще бъде новият лидер на Северна Корея, след като се появиха информации, че Ким Чен-ир е преживял един или дори два инсулта. Според професор Шигемура, който се позовава на севернокорейски източници, севернокорейският лидер ще живее само няколко месеца, тъй като здравето му продължава да се влошава.
В битката за наследяване на Ким Чен-ир роля играе и Чхан Сон-тек, високопоставен представител в Корейската трудова партия. Той подкрепя в битката за най-ръководния пост на страната Ким Чон-нам, най-големия син на Ким Чен-ир. Шансовете на Ким Чон-нам обаче намаляха, след като той беше арестуван през 2001 г. в Япония, където пътуваше с фалшив паспорт. Тогава той заяви пред властите, че е искал да посети Дисниленд в Токио.
Двадесет и осем годишният втори син на Ким Чен-ир - Ким Чон-шул е този, който всъщност има благословията на баща си да го наследи на ръководния пост, твърди Ким Мьон-чхол, изпълнителен директор на Центъра за мир между САЩ и Северна Корея, базиран в Токио. Според него в Северна Корея изобщо не се води битка за най-подходящия приемник на Ким Чен-ир. "Когато му дойде времето, ще бъде избран най-подходящият човек и това може изобщо да не е някои от синовете на Ким Чен-ир", казва Ким Мьон-чхол, цитиран от "Дейли телеграф".
Севернокорейската информационна агенция разпространи днес снимка как лидерът Ким Чен-ир инспектира зоологическа градина в Пхенян. Агенцията обаче не посочва на коя дата е било посещението в зоопарка.