22-годишният вече Шийлдс бе осъден през 2005 г. по обвинение за опит за убийство на 25-годишния барман Мартин Георгиев в курорта „Златни пясъци” след финалния мач в Шампионската лига в Истанбул с "Милан", спечелен от Ливърпул след дузпи.
Шийлдс пледира за невинност, а българските власти предоставят решението за освобождаването му да бъде взето в Англия, където той бе екстрадиран през 2006 г. Шийлдс иска съдебно преразглеждане на присъдата. Министърът на правосъдието Джак Стро отказа той да бъде помилван или предсрочно освободен, защото случаят бил под юрисдикцията на българските власти. Преди няколко месеца българският министър на правосъдието Миглена Тачева уведоми британския си колега, че на основание на текстове от конвенцията за трансфер на осъдени лица британският гражданин би могъл да бъде освободен условно предсрочно съгласно законодателството на изпълняващата държава - Великобритания (виж линка).
Шийлдс изтърпява наказанието си в Хаверидж в Къмбрия. Наскоро майка му Мери се срещна със Сара Браун, съпруга на премиер министъра Гордън Браун, в резиденцията на „Даунинг Стрийт” 10. Играчите и феновете на "Ливърпул" пък носеха фланелки „Освободете Майкъл Шийлдс” по време на предавания по телевизията двубой с "Уест Хем" на стадион „Анфийлд” в понеделник, за което "Ливърпул" трябва да даде писмено обяснение пред Футболната асоциация на Англия.