Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че Америка ще се превърне в открита, силна и солидарна държава, на която може да се разчита в сегашните трудни времена.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел също се включи в поздравленията към новия американски президент. Тя изрази своята увереност, че най-накрая ще бъде сложен край на индивидуалните действия на САЩ и ще започне нова епоха в международното сътрудничество.
Подкрепата си за бъдещата политика на САЩ потвърдиха и британският премиер Гордън Браун и кралица Елизабет Втора. Но не само управляващите във Великобритания отбелязаха по достоинство встъпването в длъжност на Барак Обама.
Американци, африкански и афрокарибски общности организираха партита в цялата страна.
Министър-председателят на Италия Силвио Берлускони си пожела заедно с Барак Обама да се справят с финансовата криза, положението в Близкия изток и Афганистан.
Папа Бенедикт XVI призова новия президент да работи усилено за мира в света, за подобряването на положението на най-бедните и за изграждането на общество, което уважава всяко човешко същество, без значение от раса, пол, възраст и религия.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи смяната на върха във Вашингтон като “повратен момент за целия свят“. Той заяви още, че се надява връзките между САЩ и Европа да се задълбочат и подобрят.
Пожелания за благоденствие към американския президент, както и за успех в мисията му за промяна в този труден за света момент отправи в телеграма премиерът Сергей Станишев. Премиерът изразява убеденост, че страната ни ще може да разчита на приятелската подкрепа и отношенията между България и САЩ ще продължат да се развиват на основата на най-тясно сътрудничество и доверие. Бих искал да Ви уверя, че моето правителство ще положи всички усилия да запази и доразвие не само интензитета на отношенията ни със САЩ, но и богатството на дневния ред на диалога, се казва още в телеграмата.