Това заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков в предаването „Неделя 150” на БНР, предаде Фокус.
Само преди дни първата българска застрахователна компания обяви, че вече ще прави застраховка срещу отвличане. (Виж линка) В същото време стана ясно, че бизнесмени трескаво увеличават охраната си, като най-богатите дават по 30 000 лева месено за гардове.
Според Миков МВР все още не е ефективно в разкриваемостта на отвличанията, защото не е достигнало "организационна, квалификационна и техническа ефикасност".
„Аз заварих в министерството хиляди служители, които смятаха, че събирането на информация е достатъчно. Ние трябва да хващаме престъпниците с годни за съда доказателства”, коментира Миков.
По отношение на случая с отвлечения Вене Сотиров, който е в неизвестност повече от месец, а според близките откуп не е искан, министърът заяви, че дори да има информация, засега няма да я споделя с медиите.
По повод отвличането на бизнесмена Киро Киров, който беше освободен срещу откуп от 600 000 евро, Миков каза: „Има някои нови индикации в една или друга посока, но те не са достатъчни”.
Във връзка с промените и реформите в МВР той беше категоречен, че те ще се случат, защото са необходими на обществото. Според него исканията на служителите на МВР са напълно справедливи, но „оформянето на политическото артикулиране преди изборите, очертава и политически интереси”.
Според вътрешния министър полицаите са получили увеличение на заплатите си с 15%, а в София, Пловдив, Бургас и Варна има 20-процентно увеличение на 2/3 от полицаите, заради по-тежките условия на труд.
Думите на министъра бяха потвърдени и от представителите на полицейския синдикат Георги Илиев и Иван Савов, но двамата изразиха несъгласие с това, че МВР е единствената система с толкова голямо увеличение на заплатите. Двамата потвърдиха и модернизацията в системата на МВР, но ако се погледне периодът от последната година, а не за всичките четири години на работа на това правителство.
Георги Илиев и Иван Савов съобщиха и новината, че от вчера Софийският градски съд е регистрирал новосформирания полицейски синдикат.