Пред съда като свидетел се яви първо Албена Танева, която е работила в управлението към фонда в Стара Загора, съобщи БЛИЦ. Тя подписала конкретен договор за обществена поръчка, като не проследила развитието на изпълнението му. Танева призна, че другата страна по договора е Бойко Георгиев, по-малък брат на Батко. Всичко се одобрявало в столицата, а Танева подписвала, но на документа не слагала дата.
Пред Темида застана и Косьо Загорчев, който изготвял договори по ЗОП за около 700 обекта. Той познавал слабо другия брат на подсъдимия - Емил Георгиев, но знаел, че има подписани договори с неговата фирма.
Разпитан бе и Христо Димитров, управител на фирма, която е била подизпълнител на "Биндер" за изпълнение на поръчки. Ръководената от Димитров фирма нямала възможност да участва самостоятелно по проекти, свързани със ЗОП. Оказа се, че Емил Георгиев го е съветвал откъде да купува материали.
Междувременно защитата на Веселин Георгиев поиска нов превод на документи по делото, защото в настоящия превод една и съща дума е била преведена по няколко начина.
Делото продължава утре.
На 23 октомври миналата година Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу Георгиев за престъпление по служба. Той е обвинен в това, че в нарушение на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята му Бойко и Емил Георгиеви на стойност 120 милиона лева. Предвиденото наказание в случая е от 1 до 8 години лишаване от свобода. Батко е на свобода срещу 10 000 лева парична гаранция.
Вижте видео от Софийски градски съвет