Предложението на комисията беше прието с 10 гласа „за“, двама „против“ и без „въздържали се“.
В предложеното се настоява кабинетът да разгледа възможността за отваряне на затворените блокове в съответствие с правото на ЕС на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация. Според комисията институциите на ЕС трябва да преразгледат становището си за изваждането от експлоатация на наскоро затворените ядрени реактори в новите страни членки, с оглед настоящата криза в енергийните доставки и при отчитане на най-високите норми на ядрена безопасност.
Към решението има мотиви, в които се изброяват загубите на икономиката на България от 150 млн. евро по предварителни данни, на влошаването на икономическата ситуация у нас и проблемите на приходната част на бюджета за 2009 г. В рамките дори на една горивна кампания на реакторите е възможно, в значителна степен да се компенсират загубите на българската икономика.
На заседанието министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров подкрепи решението на комисията.
Депутатът от ДСБ Иван Иванов запита, дали българското правителство е депозирало искане за отварянето на блоковете в Европейската комисия. Икономическият министър му отговори, че правителството е поставило въпроса пред ЕК за важни за България газови проекти, както и сметки за тяхната евентуална стойност. Той визира строежа на отсечката Димитровград-Комотини на стойност 125 млн. евро и проекта за увеличаване на капацитета на газохранилищата. Димитров подчерта, че е необходимо превръщането на газонаходището в „Галата“ във втори Чирен, макар и с по-малък капацитет.
Председателят на Комисията по външна политика Соломон Паси се обяви срещу това решение. „Бих се опитал да предпазя НС от един ненужен и непрофесионален акт, а парламента няма нужда от такова решение, правителството също, каза той. Паси призова да попитаме ЕК, дали чл. 36 от договора за присъединяването ни към ЕС е приложим при тази ситуация, но според неговото мнение, той е неработещ в този случай. Паси предложи решението да се сведе само до комисията по енергетика и да не се ангажира с него нито НС, нито правителството, нито премиера.
Необходимо е да се извърши пълен икономически, технически и политически анализ на повторното отваряне на 3 и 4 блок на "АЕЦ-Козлодуй". Това заяви междувременно след заседание на Изпълнителното бюро на БСП говорителят на бюрото Корнелия Нинова. Това се налага от факта, че сроковете за експлоатация на двата блока са до края на 2009 г. В същото време България е представила пред Европейската комисия алтернативни проекти на стойност около 1 милиард евро и е възможно да не получи средства по тях, ако блоковете бъдат отново пуснати в експлоатация.