Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов, цитиран от Фокус.
В ареста са двете петрички семейства Йордан и Димитрина Костадинови и Атанас и Димитрина Атанасови, съобщи Нова телевизия. Вчера гръцките власти задържаха четиримата българи с автомобил, когато са пресичали границата между България за Гърция на ГКПП "Промахон" заради притежание на оръжие, взривни вещества и малки количества кокаин. По думите на Горанов - в момента Атанасови и Костадинови се намират в предварителния арест най-вероятно в Солун, където се изяснява случая. Гръцките власти са уведомили официално посолството ни в Атина в резултат на официално българско запитване от страна на дипломатите от консулството ни в Солун.
„Нашите колеги в Солун имат готовност да се срещнат с българските граждани и да им окажат консулска защита и помощ”, каза още Горанов.
Информацията за участието на българите в канал за търговия с оръжие и наркотици е получена в полицията в Солун след арестуване на участници в терористична група. Те посочили българите за снабдители на притежаваното оръжие. Полицай, който се представил за потенциален купувач, се свързва с тях и поръчва оръжие и взривни материали. Срещата е уговорена в магазин на граничния пункт Промахон,където полицаят им дава 30 хиляди евро белязани банкноти. Атанас Атанасов и Йордан Костадинов са арестувани в момента на получаване на сумата. Двете задържани българки са придружавали мъжете и са присъствали на сделката с полицая.