Това заяви главният прокурор Борис Велчев по повод разработката „Лиана“ преди заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде БГНЕС.
Велчев обаче не пожела да коментира, дали в разработката става въпрос за финансиране на партия или за лично облагодетелстване.
По повод искането на опозицията да бъде изслушан от Парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред за „Лиана“, главният прокурор каза, че не е поканен официално от комисията.
“Знаете, че прокуратурата не подлежи на парламентарен контрол. Ако народните представители искат да получат повече информация за работата по тези дела, разбира се, ние охотно ще я предоставим във формата, която би била необходима на народните представители. А ако решат, че мога и лично да бъда полезен, защо не“, каза още Велчев.
Разработката "Лиана" е водена в отдела за борба с корупцията на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Тя е свързана с черни каси на ДПС, в които са били събирани парите от рушвети от дървената мафия в страната. Според опозицията парите били събирани в офис на младежката организация на ДПС в центъра на София, а конкретно с прибирането на рушветите са се занимавали хора от ръководството на структурата.
"Лиана" е тръгнала от делото "Сови", при което били установени митнически нарушения - прикриване на ДДС и занижаване на цените на вносни стоки, твърди един от източниците. При подслушване по тази разработка е бил прихванат разговор, от който се разбира, че границата ще мине автобус от Турция, пренасящ пари в брой. Така антимафиотите засекли лица, свързани с партията на Ахмед Доган, които организирали прибирането на парите, и службата разбрала къде се намира "черната каса".
Данните бяха изпратени в прокуратурата, която образува досъдебно производство срещу двама души, но делата бяха спрени поради липса на доказателства.