Днес се проведе първото заседание по делото, заведено от Гамизов, който иска обезщетение за неимуществени вреди в размер на символичния 1 лев, пише “Дневник“.
Гамизов се чувства оклеветен от изказване на Борисов, направено в предаването “Сеизмограф“ на bTV, съобщи пресслужбата на Софийския районен съд.
В предаването в началото на юли Борисов беше помолен да коментира публични твърдения на консултанта по негов адрес. Дни преди това на пресконференция Гамизов каза, че лидерът на ГЕРБ “е близък с вредни за страната енергийни групировки, които осигуряват синергия с президента чрез проекти като АЕЦ “Белене“ и “Южен поток“. “За мекеретата на Сергей Станишев не искам да говоря“, отговори Борисов и нарече Гамизов човек, “явил се от нищото, зад когото стоят огромни пари“.
Днес съдът реши да даде ход на делото, въпреки че не бяха представени искани от подсъдимия доказателства, предаде БЛИЦ. Адвокатът на Гамизов Тервел Георгиев отказа да сключи помирение, защото клиентът му не бил разговарял с него за подобно нещо. Помирението беше отхвърлено и от адвоката на Борисов Илкова. Тя поиска да се запознае с липсващите доказателства, за да може да брани клиента си.
Съдът прие гражданския иск за 1 лев неимуществени щети, като на следващото заседание по делото като свидетели ще се явят двама души. То беше насрочено за 16 януари 2009 г.
От bTV са отказали да дадат стенограма от предаването на хартиен носител, защото това не им било задължение. Адвокатът на Гамизов поиска стенограма на оптичен носител, която да бъде представена на следващото заседание. Той пожела още по служебен път съдът да изиска справка за съдимост на столичния кмет.