Той посочи, че в меморандума за продължаване развитието на българо-руските отношения в сферата на газовия пазар, който е подписан в края на 2006 г., е записано, че от началото на 2009 г. двете страни ще се договорят за конкретните параметри за доставка на руски природен газ след изтичането на настоящия договор.
Ние сме инициирали започване на такива разговори още през април миналата година, а сега изпратихме две писма, с които молим да бъдат определени хората, с които ще преговаряме, каза Гогов.
При преговорите ще стъпим върху сега действащите договори, които работят вече 11 години до тази зима без драстични сътресения, каза Гогов. На тази основа и на основата на това, което има европейското законодателство в сферата на доставките на природен газ, както и на възможностите на България и на Русия, ще започнем да договаряме конкретните условия за доставка, в това число и ценообразуването, добави той.
Гогов посочи, че формулата, по която се определят цените, не е лоша, въпросът е какви ще бъдат нейните основни параметри.
Цената на газа за Европа в средата на 2009 година ще бъде около 280 долара, а за Украйна - под 250 долара, съобщи междувременно ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Вицепрезидентът на руската газова компания "Газпром" Александър Медведев припомни, че тази промяна на цените на газовия пазар е свързана със спада на цените на петрола и петролните продукти.
Цената на газа на руско-украинската граница ще бъде 228,8 долара за 1000 кубически метра, заяви украинската министър-председателка Юлия Тимошенко на пресконференция с европейския комисар за енергетиката Андрис Пиебалгс, който пристигна днес в Киев. Тимошенко отбеляза, че цената ще се увеличи предвид ДДС, митническите такси и други данъци и вземания. Според нея “тази цена е много достойна за преходния период“.