Проверките са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите, обявени от НАП преди два месеца.
В хода на проверките на собствениците на луксозните автомобили органите по приходите ще установят източниците на средства за придобиването им, начина на плащане по осъществените сделки, както и тяхното осчетоводяване и начисляването на дължимите данъци и осигурителни вноски. Ако се установи разминаване между имущественото състояние и декларираните доходи, на притежателите на луксозните автомобили ще бъдат назначени ревизии за облагане на недекларираните от тях доходи.
Направен е предварителен подбор на притежателите на 230 луксозни яхти и 52 крупни заемодатели. Тези проверки са назначени след анализ на базата на данните, с които НАП разполага, както и информацията, която е получена от други институции, сред които общинските администрации и Изпълнителната агенция "Морска администрация".
Списъците с притежателите на луксозни яхти и заемодателите са разпределени по териториалните дирекции на НАП, в зависимост от постоянния адрес на заемодателите или притежателите на яхти, а проверките са започнали, се посочва в съобщението.
НАП "проверява лица, които демонстрират висок стандарт, а в същото време нямат декларирани доходи при тях", заяви преди дни пред вестник "Капитал" директорът на НАП Красимир Стефанов.