Това заяви в предаването „Неделя 150” на БНР Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания.
Авторитаризмът в услуга на изключително алчния и тоталитарен апарат на ДПС обаче доведоха дотам, че толерантността към партията е равна на нула в момента. ДПС се намира в състояние на изолация. Така, както Симеон Сакскобургготски има за цел да стои колкото се може по-дълго във властта заради имотите си, ДПС иска да стои на власт, ако не, за да експанзира с националния ни ресурс, то поне да пази постигнатото в предишните два мандата.
Според Минчев има реална заплаха за Доган и ДПС в следващия мандат те да са извън структурите на държавната власт, макар тя да има силни позиции в общинската и съдебната власт.
Ахмед Доган се страхува най-много от вътрешни конфликти и заговори в партията, както и от ефекта от изолацията, която би го извадила от управление.
Няма невинни в структурата на този тип олигархично управление, заяви Минчев. ДПС е по-специален случай поради това, че то системно злоупотребява с власт. Движението непрекъснато се държи по безобразен и арогантен начин.
Запитан как би коментирал реакциите на Първанов и Станишев след самоубийството на Ахмед Емин Минчев ги нарече „реакции на замазване с цел изкарване на мандата”. Реакцията на Бойко Борисов няма да коментирам, заяви той, защото беше крайно несериозна и е предмет на отделен разговор, съобщава "Фокус".