В специална декларация, оповестена днес, ЕВЕТ категорично се противопоставя "както срещу обявяването на отделни политици за стожери на политически мир, така и срещу тези, които използват етническите различия за всяване на страх и омраза между българските граждани", предаде БТА.
В последно време и особено след смъртта на Ахмед Емин - началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, редица политически партии и обществени организации разиграват етническата карта и провокират гражданите в България, се посочва в декларацията. ЕВЕТ призовава към национална отговорност и спиране на тази опасна и недемократична тенденция.
Включването на политически партии и партийни лидери в хора на тези, които отдавна размахват плашилото на етническата заплаха и дестабилизация, оценяваме като лош опит за извличане на предизборни дивиденти, посочват от ЕВЕТ.
Недопустимо е политическото отношение към ръководството на ДПС и лидерите му по места да прераства в кампания срещу българските турци и мюсюлмани, заявяват от сдружението.
Недопустимо е на ДПС да се гледа като на единствен представител на интересите на българските граждани с турско етническо самосъзнание, пише още в декларацията. Сдружението призовава всички политически сили да реализират политики в смесените региони.
Не може ДПС да е оправдан компромис в името на етническия мир, заяви Ергин Емин. Ако българските партии не правят политика в смесените региони, се вижда, че влизат с в негласен договор с ДПС, коментира той.