България ще бъде подложена на остра критика заради европейските фондове, които са били плячкосани от високопоставени лица, работещи ръка за ръка с мафията, пише изданието, като твърди, че разполага с документа, предаде Фокус.
„България трябва да изчисти администрацията си и да гарантира, че щедрите помощи, които получава от ЕС, ще достигнат до гражданите й, а няма да бъдат източени от корумпирани чиновници, работещи „заедно с организираната престъпност”, се казва в заключителната част на доклада. В предприсъединителния си период България се възползва и продължава да получава средства от фондовете на ЕС в размер на 1,7 млрд. британски лири. Сега обаче, продължава изданието, плащанията към България ще бъдат спрени.
България е изправена пред заплахата от допълнителни санкции в сферата на правосъдието и вътрешните работи, включително и отлагане на включването към Шенгенската зона, след последните доклади от Брюксел, които подчертаха проблема на София с корупцията, предаде електронното издание “ИЮ Обзървър”.
Група от страни-членки на ЕС, включваща Великобритания, Франция и Холандия, призовава за по-строги санкции срещу София. Все още никой не е поискал активиране на предпазна клауза, която ще означава отказ от признаване на решенията на българските съдилища в Европейския съюз – стъпка, която може да се превърне за европейската общност в още по-голямо главоболие от самата България. Хага, в частност оказва натиск за отлагането на членството на София в Шенген.
България планира да се присъедини към Шенгенската зона преди 2011 г., но се надяваше да участва в съвместната база данни – т.нар. Шенгенска информационна система – съвсем скоро. Сега ЕС може да блокира това.
По-рано АФП, Би Би Си и британското списание "Икономист" излязоха с обширни информации за предстоящите санкции срещу България (виж линка).