Генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей прояви интерес как протичат тези дебати в Народното събрание, каза Гергана Грънчарова след срещатата си с нея в Брюксел, цитирана от БТА.
Сегашните проблеми в ДАНС не са били обсъждани, но пък е коментирана възможността да има много по-ясно разпределение на компетенции и правомощия, разпределени между агенцията и МВР, и между нея и прокуратурата.
На срещата, която продължи близо час и половина, бе обсъден готвеният "междинен" доклад в ЕК по напредъка на България в областта на вътрешните работи и правосъдието. В изготвянето на документа участват ред служби на комисията, но работата се върши под наблюдението на кабинета на генералния секретар.
Говорихме по всички въпроси, решавани в момента в България с отношение към проблемните области в областта на вътрешните работи и правосъдието. През декември мисия на ЕК по тези проблеми ще посети България, заяви след срещата Грънчарова пред български журналисти. Според нея разговорът бил делови, като от страна на комисията бил проявен голям интерес към дейността на прокуратурата и на правоохранителните органи в България.
Няма да ви изненадам, ако кажа, че съвсем разбираемо е очакването (в ЕК) за конкретни резултати, отбеляза тя.
За последните месеци най-много работа е свършена в борбата с организираната престъпност, става ясно от междинния доклад на правителството. От юни до септември за организирана престъпност са осъдени 50 лица, а 28 души са с влезли в сила присъди. Споменати са случаите на Ержан Рашид – Роко, чието имущество беше отнето по съдебен път, както и присъдите срещу Будимир Куйович и бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов, изнасял информация към престъпници. "Видими успехи" се споменават и в борбата с корупцията по границите и в местните власти. Правителството обаче признава, че тепърва ще се търси решение на купуването на гласове, корупцията в обществените поръчки и при заменките на земя.