Целта ни е да върнем отново хората в магазините и да увеличим продажбите, които в момента са спаднали отчайващо заради финансовата криза, казват гръцките търговци. Въпреки това, очакванията им не са обнадеждаващи, тъй като според тях резкият спад на потреблението ще продължи и през новата година.
Клиентите пазаруват само най-необходимото, притиснати от задължения към банките.
Търговците се опасяват, че догодина много фирми в страната ще бъдат принудени да предприемат съкращения на персонала.
За първи път от 15 години магазините l в Гърция свалят цените на стоките преди Коледа, предаде БНР. Оборотът само през ноември е спаднал на места до 50%.
С по-ниски цени от 20% до 70% се продават дрехи и обувки, електроника и битова техника. Дори и бутиковите магазини се принудиха да рекламират намаления, изпращайки съобщения по мобилните телефони на редовните си клиенти.
Икономисти коментират, че кризата се чувства и по каталога на намалените стоки, които са от нови колекции. Екипи на министерството на икономиката и финансите извършват масови проверки за качеството на предлаганите артикули.
От браншовите сдружения заявяват, че банките затварят "кранчето" и че кредите съществено са намалели и искат от правителството да предприеме финансови инжекции за тонизиране на пазара.
Междувременно бе съобщено, че цената на безоловния бензин в Гърция е паднала с 4,38 на сто в сравнение с миналия месец и че е намаляла от 0,905 евро на 0,867 евро за литър.
В България търговците също започнаха да правят намаления още преди Коледа, но все още твърде плахо спрямо гръцките си колеги. Коледните и новогодишни намаления в София варират засега от 30% до 50%.