Това съобщи в. "Нафтемборики", цитиран от БГНЕС. Председателят на ЕВЕА Костас Михалос е предложил въпросната мярка на среща в националния Институт за социално осигуряване (ИКА) за да се избегнат масови съкращения на работници през времето докато трае глобалната финансова и икономическа криза. Директорът на ИКА, Мергос заяви, че предложението е "интересно", макар че трябва най-напред да бъде проучено. Източници от ИКА отбелязват пред вестника, че ако бъдат въведени подобни мерки, те ще засегнат не само заплащането, но и пенсионния стаж на работещите, тъй като годишно те ще събират по 150 осигурителни точки, вместо 300 при нормална работна седмица.
Металургичното предприятие Корус (Corus) в Аймаюден, Холандия, също иска повече от половината му работниците да преминат на намалено работно време. В концерна работят 10 000 работници и за 6400 от тях от януари ще има с 20 процента по-малко работа, съобщава холандският всекидневник "Фолкскрант", цитиран от БТА.
Корус иска да се възползва от фонда за обезщетения при безработица, чиито обхват бе разширен и за предприятията, изпитващите трудности заради финансовата криза. Фондът плаща на работещите при намалено време 70 процента от заплатата, останалите 30 се покриват от самото предприятие. Това обаче важи за шестседмичен период, като министерството на заетостта може да разреши максимум три пъти използването на такива шест седмици. Холандските медии съобщават, че досега общо 64 предприятия са поискали такава помощ от министерството на заетостта, като повечето са от машиностроителната индустрия. Досега са издадени десет такива разрешения.