От една страна, увеличенията значително натоварват разходите по лятната ваканция на гърците, а от друга, значително натоварват сметките за транспорт на жителите от островна Гърция.
Подробни данни по темата публикува вестник “Елефтеротипия“, който отбелязва, че направените увеличения са характерни за четиригодишния период, последвал освобождаването на цените на морския транспорт от днешното правителство. Според публикацията само от 2007 г. цената на пътуването с кораб за едно четиричленно семейство с лека кола се е увеличила с 11 процента в сравнение с 2007 г. Така пътуването на двама родители и две деца с личната им кола до остров Сифнос с бърз кораб струва това лято 427 евро, а съответната цена при дестинация Митилини и ползване на обикновен кораб с кабина е 688 евро.
Най-евтиният билет (отиване и връщане) за остров Санторини с фирмата Blue Star Ferries струва тази година 58 евро или с 36 процента по-скъпо, отколкото преди пет години. За остров Кос цената е 91 евро от 56,70 евро, тоест увеличението е 60,5 процента.
В дните на голямо търсене билетите за отиване и връщане “изчезват“. В някои случаи пътуването с по-стари кораби струва по-скъпо поради обстоятелството, че билетите за по-новите и по-бързи кораби се изчерпват бързо, в резултат на което пътниците да се обръщат принудително към по-старите кораби като единствен вариант.
Вестникът отбелязва още, че вече са започнали да се изчерпват местата в евтините кабини за отдалечените на много часове път от Пирея острови.