В обвинителния акт освен членове на ръководството на "Софийски имоти" има и оценители, които са занижавали многократно под реалните цените на продадените имоти.
Срещу един от бившите началници - Тошко Добрев е повдигнато обвинение за сключени предварителни договори, а срещу Петър Савов - за окончателни договори.
Членовете на съвета на директорите на дружеството ще бъдат съдени за това, че не са контролирали действията в дружеството.
Внесеният днес обвинителен акт е за едва 1 процент от разследваните злоупотреби с имоти. Прокурорите са отделили материали по още близо десет дела, като е възможно да станат и повече. Очаква се през януари прокуратурата да повдигне нови обвинения.
Щетите, нанесени на дружеството, са на стойност 2 007 946 лв.
По-рано днес Софийската градска прокуратура съобщи, че е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт срещу 14 души за нанесена щета на "Софийски имоти ЕАД" в размер на 2 007 946 лв.
Обвинителен акт е внесен срещу бившия председател на Временната комисия за анализ на дейността на всички търговски дружества с общинско участие, общински предприятия и СОАП Станимир Зашев. Tой е обвинен заради негово писмо до изпълнителния директор на дружеството, с което е дал възможността да се сключват сделки за продажба на имотите по време на мораториум, обявен от Общинския съвет върху сделките с активи на дружеството.
„С това писмо и благодарение на него нотариусите са се съгласявали да изповядат сделките”, обясни наблюдаващият делото прокурор Пламен Георгиев, цитиран от БГНЕС.
Обвинения са повдигнати и срещу бившите членове на съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева, Емилия Бакърджиева.
Обвинителният акт е и срещу бившите изпълнителни директори на "Софийски имоти" ЕАД - Тошко Добрев и Петър Савов. Според прокуратурата Добрев е сключил 13 предварителни договора при явно неизгодни условия - на цени, по-ниски от пазарните. Според обвинението, Добрев е извършил тези престъпления в периода март-септември 2005 г. и е нанесъл щети за 1 900 000 лева.
„В много от предварителните договори има неустойки, които са много по-ниски от разликата в пазарната стойност на имотите и е необяснимо защо е тази активност на изпълнителния директор да сключва договори, при които явно реализира загуба вместо да изплати неустойката”, обясни наблюдаващият прокурор.
Сред обвинените са и лицензираните оценители Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова - Николова, Светослав Симеонов, Детелина Мильова, за даване на невярна оценка или заключение за стойността на имущество.
По думите на прокурор Виржиния Димитрова продадените имоти са на хубави места. „Касае се за много магазини, незастроени терени и един апартамент. Около 50% е средното занижаване на стойността на имотите при продажбата”, каза още Димитрова