Така предвижда проектозакон, внесен в италианския парламент. От 1 до 3 години затвор са предвидени и за онзи, който се запознае нелегално със следствени документи, покрити със съдебна тайна, съобщиха италианските медии, цитирани от сайта ПронтоСофия.
Проектът касае и служителите на канцелариите в съда и всички онези, които имат достъп до документите и ги направят достояние на други. Тази норма обаче все още се обсъжда от правителството, така че може да бъде променена.
Според новия проект могат да се подслушват телефонни разговори само във връзка с престъпления, за които предвиденото максимално наказание е над 10 години. Изключение правят престъпленията срещу обществената администрация като корупция и корумпиране.
Другото изключение включва престъпленията, за които таванът в наказанието е по-нисък, но които се смятат за тежки - като педофилия и телефонен тероризъм.
Новият проект предизвика многобройни полемики не само сред магистратите, а и сред журналистите в Италия. “На прицел се взема онзи, който върши работата си, а това не може да бъде разрешението на проблема, ако той съществува“, каза Борис Бианкери, председател на италианската Федерация на издателите.