С това той ще спечели уважение, ще покаже държавническо поведение и национална отговорност. Това каза на пресконференция в Бургас неформалният лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, съобщава БТА.
Той заяви, че партията настоява за предсрочни избори, защото нещата стават не пагубни, а вървят към катастрофа на държавата. Ако може да бъде взета оставката на Георги Първанов аз съм "за", но с това нищо няма да се промени в държавата, трябва да си отиде правителството. Колкото по-бързо това правителство прекрати управлението си, толкова по-добре, допълни Борисов.
Пряка отговорност за кризата в България носи човекът, който беше основният архитект на това правителство, Георги Първанов. Това пък заяви лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов по Дарик радио.
Когато някой влиза в политиката, трябва да има морал, а когато прекрачи границата на морала и влезе в неморала, най-разумното е да си подаде оставката, посочи Цветанов. „Всичко, което може да се задвижи като процедура по импийчмънт на президента, едва ли би могло да се реализира с необходимите мотиви за искане на подобен импийчмънт. Затова нека опозицията да се обедини около това, че имаме подготовка за внасяне на вот на недоверие към сегашното правителство заради водената от него политика”, коментира още Цветанов, цитиран от БГНЕС. По думите му България търпи не само морални негативи от кабинета „Станишев”, но и финансови, заради временно спрените европари. „Проблемите минават през изпълнителната власт и законодателната власт, тъй като критиките от Европейската комисия са към тях. Колкото по-бързо това правителство прекрати управлението си, толкова по-добре за хората, защото те вече се измориха от поредните оправднаия, че управляващите имат капацитет да се справят с проблемите”, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.