"Никога не съм одобрявал компроматната кампания. Добре си спомняте как премина и едната, и другата президентска кампания, така че много бих искал да не се случва, да не се разгръща този вид водене на кампания, независимо от коя страна идва", каза държавният глава, цитиран от БТА.
"Защото ще дойде време - и то няма да е твърде далеч, като отшумят изборите, ще трябва заедно всички, независимо дали в управлението или в опозиция, да мислим как извеждаме страната от кризата, това е важното", коменитра още Първанов. По повод решението на Конституционния съд за отмяна на 8-процентната бариера за избиране на коалиции в следващото Народно събрание, срещу което се обяви и самият той, той каза, че не може да коментира решенията на КС, както никога не го е правил. "Приемам всяко решение на съда, каквото и да е то, оттам нататък просто трябва да го изпълняваме", каза президентът.
Попитан дали е необходимо приемането на закон за управление на отпадъците на София -град, той каза, че средствата, чрез които се решава този проблем, ги намират изпълнителната власт и общината. "Ако ще има законодателно решение, то е добре да е за цялата страна, не за една отделно взета община", изрази обаче мнението си президентът.
Той допълни, че за него по-важни са решаването на конкретните въпроси. Георги Първанов отбеляза усилията си преди време за намиране на конкретно решение с отпадъците на София, което не беше подето, въпреки че и досега смята, че това е било работещо решение.
"За мен важните въпроси са за депото и за завода, законът е само едно от средствата, чрез които може този проблем да бъде решен. Законът няма да направи софиянци по-спокойни", добави държавният глава.
На въпрос дали с приемането на подобен закон може да има изземване на правомощия на местната власт от изпълнителната, той отвърна: "Не знам дали това е изземване, може пък да се окаже в помощ на общината".
Държавният глава отговори на журналистически въпроси, след като присъства на откриването на Петата световна среща на българските медии в Софийския университет "Св. Климент Охридски".