В Карлово и Баня по инициатива на американското посолство у нас и на община Карлово „гласуваха“ за Барак Обама и Джон Маккейн, съобщава БГНЕС.
Сформирани бяха два „щаба“, които подкрепят всеки един от кандидатите. Щабът на Обама се водеше от директора на надзорния съвет на винарската изба в Баня Бранимир Ботев. Защитник на републиканеца Джон Маккейн и предводител на неговата агитка е председателят на Общинския съвет в Карлово адвокат Тошко Стоев.
„Щабовете“ на двамата кандидат-президенти се състоят от по 4 човека. Те раздаваха агитационни материали - флагчета с ликовете на своите фаворити.
За БГНЕС адвокат Стоев предупреди, че не се спазват на 100 процента правилата за избори в България и на всякакви възможни изборни нарушения няма да се обръща внимание, така че спокойно загасете свещите. Общо 800 бюлетини по равно за двамата кандидати са отпечатани. Бюлетините са с лика на Обама и Маккейн и с техни биографични данни, уточни адвокат Стоев.
Целта на експеримента е проучване нагласите на гражданите за това доколко са запознати с политическите събития в САЩ, отбеляза адвокат Стоев.
В края на изборния ден се оказа, че демократът Барак Обама е предпочитаният президент на жителите от Карловска община. Своя вот за Обама в царска Баня са пуснали 65,7 % от гласувалите, а за МакКейн 34,3%. от общо гласували 140 в градчето. В града на Левски Обама води с 59,4% при 40,6% за МакКейн. Общо гласувалите в Карлово са 394. Изборният ден приключи точно в 15 ч., вместо в 17 ч., заради нулева избирателна активност, съобщи общинският съветник Стоян Четинов. Гласували са предимно млади хора.