Съветът на пазителите призна, че в 50 града са подадени повече гласове, отколкото са регистрираните избиратели. Говорителят на Съвета каза пред иранската телевизия, че това поставя под съмнение около три милиона гласа, но още не е ясно, дали те са решаващи за изборните резултати.
Говорителят на съвета Абас Али Кадходай обаче заяви, че това няма "съществено да се отрази "на крайния резултат, с който президентът Махмуд Ахмадинеджад бе преизбран за нов четиригодишен мандат". Това предизвика в страната протести без прецедент от Ислямската революция през 1979 г. насам.
По думите на Абас Али Кадходай, обяснение на това, че в някои райони е отчетена над 100% избирателна активност (тя достига до 140 на сто) е "може би фактът, че някои градове приемат мигранти или са туристически и т. н.". Теоретично погледнато, в Иран всеки избирател може да гласува, където пожелае, посочва АФП.
Официалните резултати от президентските избори в Иран показват изненадващо неубедителна преднина в полза на Махмуд Ахмадинеджад, гласи проучване на британския независим външнополитически институт Чатъм Хаус, цитирано от Франс прес и Ройтерс.
Според Чатъм Хаус анализът на резултатите, публикувани от иранското вътрешно министерство, показва, че Ахмадинеджад може да е спечелил толкова категорична победа, само ако е настъпила радикална промяна в нагласите на избирателите в земеделските райони и на електората, подкрепящ реформаторите.
Официалните резултати сочат, че преизбраният президент е спечелил гласовете на 47,5 на сто от избирателите, гласували за кандидати реформатори на изборите през 2005 г., се казва в проучването на Чатъм Хаус. "Това е твърде малко вероятно и е тема на усилени дебати в Иран", отбелязват авторите.
Според проучването на британските външнополитически експерти в две провинции с консервативен електорат - Мазандаран и Язд, избирателната активност надвишава 100 процента.
Иранската полиция е арестувала 457 души при сблъсъците с демонстранти в събота около площад Азади в Техеран, съобщи междувременно държавното радио, което цитира полицейски източници. Според агенция Фарс, която също се позовава на силите за сигурност, 40 полицаи са ранени, а на 34 правителствени сгради са причинени материални щети, съобщи Франс прес.
Според официални съобщения при сблъсъците в събота между силите за сигурност и протестиращи са убити най-малко десет души. При демонстрациите в предишните дни са загинали още поне седем души.
Подложен на натиск от няколко посоки да втвърди позицията си, американският президент Барак Обама осъди режима в Техеран за насилието срещу протестиращите, но все още не дава признаци, че е готов да отстъпи от предизборното си обещание за диалог с Иран, коментира британският в. "Индипендънт". Новината за десетки убити при полицейските репресии допълнително подчертаха в колко трудно положение се намира президентът. Размириците усложниха опитите на Обама да привлече Иран към по-конструктивни преговори със Запада за ядрената му програма. Подобен дипломатически подход към дискредитирания от последните събития режим вече изглежда неоправдан. Водещ авторитет по външните работи, сенатор Ричард Лугар предложи да се търсят нови контакти с Иран, препоръчвайки Обама или държавният секретар Хилари Клинтън да бъдат готови да се срещнат с колегите си от Иран, допълва изданието.