Това заяви днес партийният лидер Емил Бок, цитиран от Медиафакс, на която се позова БГНЕС.
"Имаме моралното право да претендираме за премиерския пост, но президентът е свободен да вземе решение след консултации с парламентарно представените партии. Докато президентът не ни покани за консултации, Демократично-либералната партия (ДЛП) няма да провежда преговори с други партии", каза Бок.
ДЛП спечели на изборите в неделя 166 места в румънския парламент, следвана от Соицал-демократическата партия, която получава 163 места. Национал-либералната партия си осигури 93 места в парламента, а Демократичният съюз на унгарците в Румъния получава 31 места. Очакват се преговори за формиране на бъдещото парламентарно мнозинство и правителството, тъй като нито една от партиите няма достатъчно мнозинство за самостоятелно управление, отбелязва Медиафакс.
Румънският в. "Евениментул зилей", пише днес, че алиансът между Социалдемократите и Консервативната партия печели 90 000 гласа повече от ДЛП, но системата за разпределяне на местата в парламента дава три места повече на ДЛП.
Вестник "Гъндул" отбелязва, че първите избори в Румъния от 1990 г. насам проведени по мажоритарната система, извадиха наяве недостатъците на местната й версия, която вестникът окачествява като "провален изборен експеримент", който може да струва на страната 4 години нестабилност. Вестникът посочва, че благодарение на новата изборна система, само 74 от общо 420-те депутати в румънския парламент, са избрани с над 50-процентно мнозинство, а останалите места са спечелени по волята на алгоритмите.
Една от изненадите на новата избирателна система е отпадането от парламента на изтъкнати политически личности като писателя Корнелиу Вадим Тудор, финансиста Георге Бекали, поета Адриан Паунеску и актьора Флорин Калинеску, отбелязва в. "Евениментул зилей".
По оценки в румънската преса, единствената коалиция, която би дала политическа стабилност - тази между Демократично-либералната и Социалдемократическата партия, е твърде малко вероятна.