Вестникът посочва, че неговото издигане на политическата сцена по-скоро потвърждава, отколкото опровергава расовите разделения в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Китайското правителство досега избягваше да коментира надпреварата в президентските избори в САЩ, но този коментар разкрива донякъде как Китайската комунистическа партия вижда сигурния кандидат на Демократическата партия в ролята на президент, отбелязва Ройтерс.
Според всекидневника, който е печатен орган на партията, Обама едва ли ще извърши обещаната от него голяма промяна в политиката на Вашингтон, ако победи кандидата на републиканците Джон Маккейн.
"Обама се обяви против войната в Ирак, но не е толкова ясно как и кога ще изтегли американските войски оттам", се казва в редакционната статия на "Женмин жибао". "Едва ли има някой, който да смята, че такъв сложен проблем може да бъде уреден само с решимост", пише изданието и добавя, че същото се отнася за икономиката, социалната сигурност и образованието.
Вестникът поставя под съмнение и представата, че появата на афроамериканеца Обама като сериозен претендент в президентските избори е символ на все по-голяма етническа търпимост в САЩ.
"Обама не е променил чувството на превъзходство на бяла Америка. Неговата поява по-скоро засили това усещане", пише "Женмин жибао" в изданието си за разпространение в чужбина. Публикациите в него обикновено са по-смели, отколкото в главното издание в Китай, отбелязва Ройтерс.