Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това ще осигури по-силни позиции на новоизбрания президент демократ Барак Обама да изпълни програмата си.
Демократите спечелиха още най-малко пет места в Сената, където вече имат 56 представители. До момента те имаха крехко мнозинство от 51 места в 100-членната горна камара на Конгреса, което включваше и двама независими сенатори. Все още не е ясен резултатът от надпреварата за четири мандата в Сената. Два от тях обаче почти със сигурност ще бъдат спечелени от републиканците, а борбата за другите два - в Джорджия и Орегон, е крайно оспорвана. Това означава, че демократите по всяка вероятност няма да постигнат целта си да си осигурят мнозинство от 60 места в Сената, което би направило почти невъзможно за републиканската опозиция да блокира внесени от партията законопроекти и други предложения.
Демократите спечелиха 251 места в 450-членната Камара на представителите, в която до момента имаха 235 представители, и водят в борбата за още пет мандата. Републиканците, които имаха 199 места, спечелиха 171 и водят за още шест. Демократите отнеха местата на 12 настоящи републикански членове на долната камара на Конгреса. Те освен това сложиха ръка върху 9 овакантени от републиканци места.
Това означава, че демократите имат чиста печалба от около 20 мандата. Републиканците ще имат в новия състав на Камарата на представителите най-малко места от 1994 г. Демократите затвърдиха доминацията си в североизточните щати. Партията вече държи всички места в двете камари на Конгреса от щата Ню Йорк за първи път от 35 години. Демократите освен това спечелиха придобивки в традиционно републикански региони като Юга и Средния запад.
Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд обясни успехите на партията като съпътстващ ефект от победата на нейния кандидат-президент Барак Обама. "Обама направи страхотна кампания. Той вдъхнови милиони хора", подчерта Рийд. До дълбоки промени доведоха и произведените избори за законодателни събрания в 44 щата, предаде Асошиейтед прес. Aгенцията отбелязва, че залогът на тези избори е бил нещо повече от разпределението на мандатите, тъй като управляващата в съответния щат партия има по-голяма тежест във вътрешната политика и при определянето на избирателните окръзи за изборите за федералния Конгрес.
Демократите установиха контрол над 23 щатски законодателни събрания. Това означава, че позициите им по този показател не са били толкова силни от над едно десетилетие. Републиканците завоюваха 14 щатски законодателни събрания. Девет бяха поделени (всяка от двете партии контролира по една от камарите на съответното законодателно събрание), а това на Небраска е непартийно. Най-знаменателната промяна бе придобиването от демократите на контрол върху Сената на Ню Йорк, който през последните 40 години бе неизменно доминиран от републиканците. Така партията вече има мнозинство и в двете камари на щатското законодателно събрание.
Републиканците за първи път в историята установиха контрол над законодателните събрания на Оклахома и Тенеси.