Загинали са 32-годишният Василе Д., 27-годишната Рамона А./27 г/ и Петронела А. на 2 г. Това съобщи за БТА регионалният говорител на МВР Мариана Цветкова. Леко е пострадал четвърти 50-годишен румънец.
Инцидентът е станал в 07.10 ч. Лек автомобил "Сеат" с румънска регистрация, навлязъл в лентата за насрещно движение, посока Русе, и се ударил в правилно движещ се пътнически автобус. При сблъсъка миниванът се е преобърнал и излязъл от пътя в дясно по посока на движението. Детето буквално е изхвърчало от колата и е загинало на място. Загинали са на място и шофьорът и жената, която била на задната лява седалка в колата, заедно с двегодишното й момиченце. Пътникът до румънския шофьор е получил лека телесна повреда, след оказана медицинска помощ в Центъра за спешна помощ-Плевен бил освободен.
Специализиран автомобил на областна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е разрязал румънската кола, за да бъдат извадени пътниците. Българският автобус се е движил по редовна линия Свищов - София. В него няма пострадали пътници, шофьорът му леко е пострадал, оказана му е медицинска помощ.
Продължава работата по изясняване причините за произшествието, уточни Цветкова. По случая е заведено досъдебно производство. Вероятната причина за катастрофата е заспиване на румънския шофьор.
Две деца пък бяха ранени при друга катастрофа, станала около 01,30 ч. в село Яким Груево, община Исперих, съобщи полицията в Разград. Шофьорът - 36-годишен местен жител, се забил с "Фиат Уно" в сградата на кметството. При удара са пострадали две деца - на 4 и на 15 години, които пътували в колата. По-малкото е с разкъсан черен дроб и има временна опасност за живота му. Другото е с фрактура на ръката. Водачът избягал от местопроизшествието. По-късно обаче отишъл в болницата в Разград, където е приет със счупена ръка. И той, и децата са били без предпазни колани, а причината за инцидента е превишена скорост, уточниха от КАТ.
Само за час и 40 минути в неделя в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов” са приети 8 души пострадали при различни катастрофи на магистрала „Хемус”, съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на болницата. Между тях има и малко момиченце. 6-годишната Е.Р. е със счупено ляво бедро и сътресение на мозъка. Оставена е на лечение в Детската травматология.
През изминалото денонощие в страната са станали 25 тежки катастрофи с 4 загинали и 43 ранени, 3-ма са с опасност за живота, съобщи пресцентърът на МВР. За района на София са станали 83 леки и 4 тежки произшествия с 6 ранени.
От началото на месеца в страната са станали 320 тежки катастрофи с 29 загинали и 419 ранени. От началото на годината пътните инциденти са 3210 с 389 починали и 4015 пострадали.