След като 26-годишната Славина Савова от Кюстендил изпадна в мозъчна смърт при катастрофа, родителите й се съгласиха да дарят сърцето, черния дроб и бъбреците на детето си, за да спасят други четири живота, съобщи БНТ.
От ново сърце се нуждаят 45 българи. Списъкът се мени непрекъснато. Някои недочакват да се намери донор, а други получават втори шанс за живот. Един от тях е Добромир. "Пациентът се чувства добре, става, раздвижва се. Все по-малко са показателите, които следим, което е хубаво. Тоест той все повече се приближава до естествения живот, който ще живее.", каза проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина", където бе извършена трансплантацията.
Добромир чака повече от година и два месеца за ново сърце. Диагнозата е тежка - разширен сърдечен мускул, който не изтласква пълноценно кръвта до органите в тялото. Месец преди операцията състоянието му се влошава. Докторите се готвят да му поставят изкуствено сърце. В този момент близките на починалата Славина даряват органите й.
Това обаче е едва първата трансплантация на сърце у нас от началото на годината. За последните 5 години те са едва 15. Така трансплантацията на сърце изглежда по-скоро като чудо, не като метод на лечение. А спасените животи могат да са стотици. Стига да осъзнаем, че всеки изгубен живот може да бъде равен на поне един подарен.