Кметът на американската столица Андриан Фенти, който пристигна на мястото, оцени инцидента като “най-страшния за цялата история на нашето метро”. “Единият от вагоните е направо сплескан, на 75 %. Спасителите не са докрай убедени, че са извадили всички оттам”, каза кметът на пресконференция.
Злополуката e станала на наземна отсечка на метрото в час пик - към 17,00 часа местно време (полунощ българско), в североизточните покрайнини на столицата до станцията Форт Тотън, почти на границата с щата Мериленд. Единият влак се блъснал в другия, който бил спрял на станцията. Отначало бе съобщено за челен сблъсък.
Повечето от ранените са получиха първа помощ на мястото на злополуката. Някои в по-тежко състояние са настанени в близките болници. Спасителите трябваше да режат металните вагони, за да освободят блокирани пътници.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че мислите и молитвите на семейството му са с жертвите от катастрофата, съобщи Асошиейтед прес. Той изрази съболезнования на роднините и близките на загиналите в декларация, разпространена от Белия дом. Президентът благодари на спасителите, помогнали да бъдат спасени човешки животи.
Предишната голяма злополука в метрото на Вашингтон, при която имаше трима загинали, бе през далечната 1982 година, припомня ИТАР-ТАСС.