Към 30 април броят на фирмите, които са получили средства, са 246, при 159 в края на март. Общата стойност на договорените от търговските банки кредити е 151 млн. лева, като това са над 60 процента от общо 250 млн. лева, които ББР предостави на 13 банки, съобщи БТА.
Финансовият ресурс е за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, както и за предекспортно финансиране. Максималният размер на кредитите е до 2 млн. лева, а лихвеният процент е фиксиран за целия срок на заемите и е до 8 процента. Срокът на кредитите е до 10 години, а гратисният период е до 3 години.
Една четвърт от договорените с фирмите средства са в сектора на търговията и услугите. С дял от по 21.7 процента са селското стопанство и преработващата промишленост. Седем на сто от средствата ще бъдат инвестирани по проекти в строителния сектор и хотелиерството. Кредитите за научни изследвания са пет на сто от всички средства. За енергийни проекти са договорени три на сто от средствата.
София е градът, в който са предоставени най-много кредити - 58. На второ място е Пловдив с 21, Варна с 15, Русе с 12, Благоевград с 11 и Бургас с 9.
Банките, които предоставят инвестиционни кредити, са ЦКБ, "Корпоративна Търговска банка", Банка "ДСК", "Търговска банка" АД, "Алианц банк България", МКБ "Юнионбанк", "Юробанк И Еф Джи България", "Първа инвестиционна банка", ТБ "Инвестбанк", "Интернешънъл асет банк", "Обединена българска банка", "Уникредит Булбанк", "Сосиете женерал Експресбанк".