Градският прокурор на София потвърди за намерените големи суми в дома на Цветкова. "Тепърва ще се изяснява, то е ясно откъде са парите, въпросът е дали са били декларирани”, каза Кокинов пред Дарик. Според източници от разследването намерените суми потвърждават подозренията за системно взимане на подкупи.
Анелия Цветкова беше задържана в четвъртък във Варна при специализирана операция на служители от ДАНС и Софийската градска прокуратура в момент на получаване на подкуп от 10 000 лв.
Цветкова е обядвала с мъж в ресторант “Лавера” в центъра на града. БНТ се позова на очевидци, според които мъжът е отведен с белезници, а на масата е имало две пачки с банкноти по 50 лева. Разпитът на Цветкова е продължил в заведението около 3 часа, а след това е отведена от служители на ДАНС.
По информация на говорителя на ДАНС Зоя Димитрова срещу 10 000 лева Цветкова е поела ангажимент за решение по административно дело. Твърди се, че тя е била предадена на полицията от строителен предприемач, с когото е била в близки отношения.
Междувременно от сдружение "Зелена Варна" съобщиха и за други корупционни схеми с участието на съдийката Анелия Цветкова и посочиха случая с реституция на градинка в ж.к. „Чайка”. От сружението изтъкват, че като председател на съдебния състав, Цветкова е взела решение в полза на ищеца. В това дело съдът приема площта на реституирания имот не на 1,8 дка, а на цели 9,8 дка на базата на елементарно поправени нотариални актове (виж линка).
Анелия Цветкова е задържана за 72 часа с прокурорска заповед. Мярката й за неотклонение ще бъде гледана в неделя, 20 юли, преди обед в Софийски градски съд, предаде БГНЕС.
По разпореждане на председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев на мястото на Цветкова временно е назначена съдия Тинка Косева. Пред Фокус от Варненския административен съд заявиха, че засега при тях не е пусната официална информация за случая с Цветкова, за която научавали информация само от медии и интернет форуми.