На 21–22 октомври 2008 г., във връзка с водени в България и Германия две разследвания за извършени престъпления със средства от европейските фондове, съвместни екипи от български и германски разследващи органи извършиха претърсвания и изземвания в София, Бургас и Велико Търново. Това се казва в официално съобщение на Върховна касационна прокуратура, разпространено до медиите.
Проверени са 15 адреса на фирмени офиси, производствени помещения и жилища. Иззети са документи. Значителен обем материали са били изискани и предоставени и от Държавен фонд „Земеделие”. По досъдебните производства се проверяват действията на български и германски представители на фирми, бенефициенти и посредници в схеми за субсидиране на материални активи по програма САПАРД. Субсидиите по проектите надхвърлят 10 милиона лева, уточниха от прокуратурата.
Само преди дни екип бяха проведени проверки в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Белоградчик, Гоце Делчев и Силистра на общо 16 адреса. Тогава бяха извършени огледи, претърсвания, изземвания от фирмени офиси, работни и жилищни помещения и разпитини на свидетели. В този случая се касаеше за четири досъдебни производства за злоупотреби с европари, но не само по САПАРД, а и по програма "Леонардо да Винчи", като по тях стойността на субсидиите е 9 млн. лв.
В началото на седмицата започна делото срещу групата на бизнесмена Марио Николов за източване на средства по програма САПАРД. (Виж линка) Срещу него и партньора му Людмил Стойков, срещу когото не бяха събрани достатъчно доказателства за източване на европари, се води разследване и за пране на пари, но то още не е приключило.