Над 78 200 абитуриенти от цялата страна ще пишат аргументативен текст, в който трябва да коментират в рамките на четири страници проблема за подмяната на ценностите.
Изпитът се провежда 6246 зали в 1054 училища. В кампанията участват близо 15 000 квестори, а над 800 камери ще "наблюдават" изпитния процес, като не навсякъде те могат да се видят от учениците, съобщиха от Министерството на образованието.
За първи път тази година училищата в страната научиха изтегления вариант по електронен път чрез парола, която съобщи образователният министър Даниел Вълчев.
Изпитът се състои от тест с 41 задачи. 33 въпроса от тях са с един верен отговор от няколко възможни, други 7 въпроса са със свободни отговори, които ученикът сам трябва да напише. Последната задача е аргументиран текст, който носи 30 от общо 100 точки.
Тестът ще бъде качен днес на сайта на МОН след приключването на матурата, съобщи пред журналисти Даниел Вълчев след изтеглянето на изпитен вариант 1, предаде БТА. Той беше изтеглен в МОН чрез жребий от журналистката от Дарик радио Гергана Тодорова. Нейното име беше определено от Елиана Димитрова от БНТ, която пък изтегли собственото си име за избор на варианта за теста.
Попитан дали отпечатването на изпитните материали в училищата ще създаде проблем, Вълчев каза, че още преди три месеца МОН е започнало сериозна подготовка и във всяко учебно заведение има допълнителни ксерокс машини, както има такива и в регионалните инспекторати по образованието. Миналогодишният вариант от юни за отпечатване на изпитните материали беше много скъп и трябваше да се пренасят голямо количество материали, а и сигурността им беше много трудно защитима, отбеляза министърът.