Зрелостниците писаха по темата "Разни хора, разни идеали" по Алеко Константинов.
Преди началото на изпита бременната 21-годишната ученичка е получила контракции, почувствала болки, но останала на изпита. След края на матурата бъдещата млада майка е постъпила в болница и сега се чувства добре.
Ученичката е сирак и живее с приятеля си. Тя се явява за пръв път на матурата и е от випуска, който завършва тази година, така че писмената й работа ще бъде проверена на общо основание, уточниха от МОН.
От министерството съобщиха още, че в София област е хванат зрелостник с втори мобилен апарат, който започнал да звъни след началото на изпита. Ученикът е отведен при директора на училището, а писмената му работа ще бъде анулирана. Към момента министерството разполага с информация за установени три опита за преписване - по един в областите Пазарджик и Ловеч, както и в София-област. Учениците са отстранени и работите им ще бъдат анулирани.
От МОН уточниха, че задължителният държавен зрелостен изпит е приключил в 14.30 ч. В съобщението се посочва, че продължителността на изпита е свързана с осигуряването на допълнителни два часа за учениците със специални образователни потребности през тази година.
На изпита днес са се явили 74 137 зрелостници при предварително подадени 78 279 заявления.
Малко преди 15 часа на сайта на МОН беше качена матурата по български език и литература, заедно с верните отговори от теста и почти веднага порталът беше блокиран от хилядите желаещи да сверят резултатите си.
Във вторник е втората матура, която е по свободноизбираем предмет.